Mas Alma - mere sjæl

2023-12-14

Artikel af Morten. Denne artikel blev posted på Facebook i slutningen af 2023, som et indlæg der har til formål at gøre folk nysgerrige på hvad det er det vil med deres tango. 


Indimellem oplever jeg tangoen, som om der kun er "tango nuevo" og så alt det andet, vi går og danser, som vist nok også er tango nuevo afhængigt af, hvem jeg spørger. Vi danser typisk fra helt åben dansefatning til næsten tæt dansefatning, figurbaseret og forsøger at lave visuelle og dynamiske ting.

Der er ikke ret mange, der sætter spørgsmålstegn ved, hvad det er for noget tango, vi lærer, hvordan og hvad vi skal bruge det til. Og måske skal man også have danset nogle år og have kikket lidt i tangoens historie, før den slags spørgsmål dukker op. Det går jo egentlig også meget godt, når vi danser sammen. Særligt hvis vi har plads nok, som der ofte er på danske lokale milongaer, hvor det er lige meget, om der er en række yderst, og om vi kommer liiiidt tæt på hinanden indimellem.

Så, hvis du er glad og tilfreds med din tango, så behøver du ikke læse videre. Hvis det er okay, at du også føler dig rimeligt presset, når der er mange på gulvet, og hvor folk bagefter siger: "Det var en skidehyggelig milonga, men gulvet var godt nok uroligt", som i at den sociale dans ikke rigtigt fungerede, så er alt godt!

Al tango er tango! Men der er en anden måde at danse tangoen på, der fungerer bedre i forbindelse med milongaer, eller social dans, som vi også kan kalde det. En måde at danse på der er med til at give et dansegulv, der er en rolig og respektfuld oplevelse. Et sted hvor man kan fordybe sig i hinanden og i musikken, samtidig med at der er andre par tæt på én.

Og det er egentlig ret enkelt! I har sikkert set dem før, regler ved social dans. Det er ikke ualmindeligt at se dem blive slået op i begivenheden før en milonga, eller at nogle stiller sig ud på gulvet og forklarer dem.

Men har du nogen sinde trænet dem? De giver nemlig et langt stykke hen ad vejen det, vi leder efter, når vi taler om at få et godt dansegulv. For mig er de ikke bare ord. Det er noget, jeg træner, og jeg gør alt, hvad jeg kan for at gøre dem, når jeg er på milongaer.

Social danser regler:

  • Byd altid op med cabaceo/mirada.
  • Få altid øjenkontakt og accept inden du går ind på dansegulvet.
  • Hold fødderne på gulvet.
  • Tilpas din dans, så den passer til, hvor mange der er på gulvet.
  • Hold din plads i rækken med respekt for de andre par.
  • Som fører følger du din dansepartner tilbage til vedkommendes plads, når tandaen er slut.
  • Byd folk op du ikke kender.

Afhængigt af typen af arrangement, så kan det mere eller mindre være et krav til dig som danser, at du mestrer dem, såvel som at du danser i tæt dansefatning (close embrace).

Der sker også noget med din dans, når du begynder at holde din plads i rækken. Din dansefatning bliver tættere, og du lærer hen ad vejen at danse småt, rytmisk og musikalsk. Du bliver mere behagelig at danse med, for alle.

Gustavo Naveira har på et tidspunkt sagt, at tango er: 1. Kontakt, 2. Musik, 3. Trin, prioriteret i den rækkefølge. Og at vi i dag fokuserer mere på trin eller figurer end på kontakt og musik. Nogle af de mest interessante ting ved Gustavos måde at se tangoen på, er dels prioriteringen og dels noget praktisk. Jeg ved, hvordan jeg skal træne musikalitet og trin, men hvordan træner jeg kontakt? Og hvad er kontakt?

For mig, når det lykkes mig at danse med fokus på kontakt, musik og trin, i close embrace, så er det der, jeg oplever den stærkeste forbindelse til et andet menneske i min dans. Jeg oplever mere sjæl, mas alma, at det hele bliver forbundet og går op i en højere enhed.

Hvis formålet med at lære tango er at gå ud og danse socialt på milongaer, hvorfor lærer vi så ikke tangoen ud fra regler for social dans og med afsæt i kontakt, musik og trin, som Gustavo beskriver dem? Så nybegyndere ikke behøves at føle sig fortabte, fordi det de har lært, ikke slår til! Eller, så det at være øvede mere refererer til at være dygtig til at danse sammen med andre end med sig selv!

Trine og jeg vil gerne gøre en forskel på det her område. Gang på gang har vi oplevet milongaer ude i Europa og i Norden, hvor dansen og flowet på dansegulvet har været helt ekstraordinært rar. Vi er ydmyge over disse oplevelser og vil så gerne se, om det vil være muligt at få mere af det herhjemme, dels gennem vores løbende undervisning og dels gennem projekt "Mas Alma", som du kan læse mere om på Lillemarkens Tangosalons Facebook side.

Foto sandsynligvis af Martin Anders fra La Milongita, Lund 2023.