Musiksensitiv

2025-04-11

For ikke så længe siden var der en, der kaldte mig "musiksensitiv" :-). Det er jeg faktisk ret stolt af, for det beskriver præcis, hvad jeg arbejder med, når jeg danser.

At være musiksensitiv betyder blandt andet, at dansen og musikken hænger tæt sammen, og at jeg reagerer på det, der sker i musikken, mere end på hvilken teknik jeg bruger.

Det betyder også, at det ikke er ligegyldigt, hvilken musik en tDJ spiller. Bliver musikken for uforudsigelig, har for mange lag kørende, eller mangler den liv, så bliver jeg siddende – især hvis det er den gennemgående stil, tDJ'en har valgt til milongaen.

Fordelen ved at være musiksensitiv er de danseoplevelser jeg får sammen med den jeg danser med. Kontakten med hinanden er det vigtigste, for at få en oplevelse af at vi danser samen. Dernæst er det en fantastisk oplevelse at mærke at den jeg danser med også reagerer på musikken.   

Uanset hvor du er i din tango – om du danser åbent, lukket eller dynamisk – så får du her en liste med 10 punkter, der handler om elementer i musikken, som kan påvirke måden, du danser på.

Start med at finde takten i musikken, typisk på 1 og 3, og se derefter, om du kan få nogle af de andre punkter til at passe ind i din dans. 

Eller, du kan lade punkterne inspirerer dig til hvordan du skal danse, med risiko for at blive kaldt musiksensitiv ;-).    


1. Takt – Føl musikkens puls. "Strong beat", "Marcato en dos" og "Marcato en cuatro".
2. Rytmen – Synkoperinger og "Off beat".
3. Tempo – Er tempoet i musikken konstant? Er der sektioner, hvor musikken synes at sætte farten ned eller accelerere? Måske forbliver takten konstant, men rytmen ændres for at give en fornemmelse af ændret tempo.
4. Energi – Er musikken livlig og opløftende? Langsom og romantisk? Melankolsk? Passioneret?
5. Følelse og stemning – Ofte forbundet med energien i et musikstykke. Hvilke følelser vækker musikken i dig, når du lytter? Er disse følelser afspejlet i din dans?
6. Instrumentering – De instrumenter, som musikerne bruger, påvirker sangens udtryk. En langstrakt tone fra en violin inviterer til en anden reaktion end en knipset guitar.
7. Melodi – Hvordan ændrer melodien sig gennem sangen? Er der melodiske mønstre, der gentager sig, måske med variationer?
8. Lydstyrke – Lydstyrken kan ændre sig i løbet af sangen. Reagerer/danser vi anderledes på de høje dele i forhold til de mere stille passager?
9. Pauser – Der er som regel tydelige pauser efter hver 8-takters frase (eller 12 takter i traditionel blues). Måske mellem vers og omkvæd. Kan du høre en ændring i melodi eller rytmemønster op til eller efter en pause?
10. Mere om pauser og fraser – Udover de store pauser mellem 8-takters fraser (bestående af 16 stærke slag med to slag pr. takt), findes der ofte også 'fraser i fraser' i melodi eller rytme. Disse kan opfattes som mønstre skabt af sangeren eller ét eller flere instrumenter. Det kan være spændende at lege med disse også.


Kilde: Listen med de 10 punkter er fra https://www.facebook.com/Tango2Vacation, opslag d. 6 april 2025, Forfatter: ukendt, muligvis Tango2Vacation. 

Foto: Marc Honoré, La Colmena 2023